Pinterest mistakes 3/3 – Pinterest strategy

363{icon} {views}
Pinterest mistakes people make about Pinterest strategy

Welcome to part three of the Pinterest Mistakes series. Today we’re going to talk about the mistakes that people make about their Pinterest strategies.

You can read the first post in this series here and the second one here.

Usually, when it comes to a business plan, most people do not pay attention to it. And after a while, some of them realize that they can’t achieve their goals without the actionable plan.

As with the business plan, so it is with Pinterest.

On Pinterest, that business plan is a Pinterest strategy. You can think of Pinterest strategy as a way to reach your goals.

There are so many tasks as well as goals that we want to achieve. So, first, set goals. After that, decide about your strategy on Pinterest and the most important one, implement it.

Sometimes the strategy that works for one business wouldn’t work for others. That is why you should try the strategy you think is right for you. Give it time and see if it works.

You can always add some new steps or change the way you approach your Pinterest account.

Now we will talk about the mistakes people make that can hurt your Pinterest account. It will be easier for you to know which these mistakes are and not to do these anymore.

Be aware of them and try not to make these mistakes.

1. mistake – Saving a pin to a niche-all board for the first time

You have created a pin and you are so proud of it. It is the right time to upload a pin to Pinterest. But you shouldn’t rush here. When you first save your pin to a niche-all board, it will hurt the reach of your pin. The Pinterest algorithm can’t decide where your pin belongs, and it can’t show your pin to the right people looking for that type of content.

SOLUTION:

Think about your blog post, what problem does it solve? What are the main keywords used in your blog post, pin description, pin title? When you answer these questions, you will see which board on your Pinterest profile is the best fit for your pin.

Save the pin on a specific board and check that the pin description and the board description match.

2. mistake – not having multiple pins per blog post

When you create one pin per blog post, you can save it to your personal boards and the group boards you belong to. You can pin them as many times as you have related boards where you save them.

Let’s do the math. If you have 3 blog posts, 1 pin per blog post, and 5 relevant boards, you can pin them 15 times.

But when you create 3 pins per blog post, then you have the opportunity to pin them 45 times.

SOLUTION:

Every time you write a blog post, make at least 3 different pins. It will help you with your Pinterest strategy. This will allow you to have enough pins to save them on the most relevant boards on your profile and not repeat the same pin over and over again. This leads us to the next mistake.

3. mistake – repinning the same pin over and over again

When you create a new pin, you want to promote it and share it on your Pinterest profile so your followers can see it. You can save it on your own boards and group boards, but pay attention to the correct strategy. Do not save one pin on 20 boards in the next 5 minutes. First, your “Created” tab would not look nice if the same pin were displayed one after the other. Second, your profile cover (if set to the latest pins) wouldn’t also look great.

Your profile would be spammy, and imagine what the “Following tab” of your followers would look like?

SOLUTION:

So, the easiest way to fix this mistake and not make it is to schedule a pin throughout the week/month.

If you pin manually, you should pay attention to the board and the time at which you pinned it. If you use the scheduling tool, use intervals and schedule that one pin over the next few days, weeks, and do not repin the same URL over and over again in one day.

4. mistake – not paying attention to your best-performing pins

Creating a pin can be an interesting and inspiring moment, but you should know which ones work better than others. If you just create pins without paying attention to your best-performing pins, you can lose visitors to your Pinterest profile and your blog.

SOLUTION:

Head over to this blog post, read it and download a guide to help you find the best-performing pins and guide you in your Pinterest strategy.

5. mistake – not checking your analytics

There are certain things you should track when it comes to your business and your blog/website. Not checking your analytics (whether it is Google Analytics, Pinterest or Tailwind) means that you are not taking advantage of this useful information. On the other hand, you can get a lot of information about your audience as well as ideas for your future work.

SOLUTION:

Take your time and check your analytics at least once or twice a month.

There you can see information about your audience, what content they prefer, so you can get an idea for your next business move.

6. mistake – not using the advantages of Pinterest group boards

Update: They used to be useful, but with all these changes, they are no longer so important! So, you can read this section to see how group boards were used for most of 2020.

You may have heard that Pinterest group boards are no longer as valuable as before. Some Pinterest users may not get enough traffic from them. But I have to tell you that you don’t want to stop pinning your content on group boards. The reason is that they still have great value.

Let me ask you a question. How many followers do you have on your Pinterest profile? And how many followers does the group board that you belong have? If you kept an eye on the board information when you joined, then the group boards have certainly more followers than your Pinterest profile. This is an opportunity for you to show your content to even more people.

This is why group boards are still a good source of traffic and they help you spread your content to a wider audience.

SOLUTION:

Try to find niche-specific group boards, join them, and show your content there. Implement this into your Pinterest strategy to see if group boards can help you.

7. mistake – not being consistent on Pinterest

One of the most important things when it comes to Pinterest is consistency. Why? Well, you create content, you want to share it with your audience, and you use the power of Pinterest for that. If you want others to see your work, you have to be there and share your own as well as other people’s content EVERY DAY. You will decide whether it will be 10 or 20 times a day. It doesn’t matter as long as you are consistent.

SOLUTION:

Decide how many times you want to pin a day. If you do this manually, make a daily schedule or set a reminder and pin for example 5 pins in the morning, 5 pins in the afternoon and 5 in the evening.

If you invest in a scheduling tool, it will be easier for you to stay consistent because you can set it and forget it.

8. mistake – not having a pin-it button on your blog’s images

Imagine finding a title that attracted you and clicking on it to read more. You visited the blog and after reading the post you wanted to save it for later. And this happened next- there is no image that you can click and save to one of your Pinterest boards. How would you feel about that? And you really liked that post.

Well, you would certainly be disappointed and lose the will to research this blog.

To avoid this mistake, you should have a pin-it button on your blog images.

SOLUTION:

Head over to this blog post and find out how you can avoid this mistake by following this simple guide.

Conclusion

We are done. Today, we learned some of the common mistakes people make when it comes to Pinterest strategy. These mistakes can hurt your reach, but they can be fixed as long as you pay attention to them.

Do not underestimate the power of Pinterest, the consistency on the platform, the Pinterest group boards, your analytics, the multiple pins per blog post. All these things together can have a big impact on your traffic and your business success.

The Pinterest mistakes series is over, so if you want to read more about mistakes people make on their Pinterest profiles, click here. And if you want to know more about mistakes concerning Pinterest pins, click here.

In the comments below, you can share the mistake you made and how you managed to fix it?

And remember to save this post on your most relevant board! 🙂

Pinterest strategy mistakes
Please share

You may also like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.